De vergoeding van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is ondergebracht in de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit betekent dat u sowieso rekening dient te houden met het wettelijk verplicht eigen risico (standaard €385,- per kalenderjaar, tenzij u dit zelf heeft verhoogd).

Of uw behandeling wordt vergoed, hangt af van de volgende criteria:

 

• Is er een verwijsbrief?

Doorgaans worden mensen verwezen door hun huisarts, soms door een medisch specialist.

 

• Is er sprake van een DSM-classificatie die voor vergoeding in aanmerking komt?

Een DSM-classificatie wordt ook nog wel eens diagnose genoemd, het is de noemer waaronder uw behandeling wordt gefactureerd. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, een wereldwijd gebruikt classificatiesysteem waarin alle psychologische aandoeningen en psychiatrische ziektebeelden zijn opgenomen.

 

Indien u niet aan beide criteria voldoet en toch een hulpvraag heeft, kunt u op eigen initiatief een therapeut benaderen. De kosten van de behandeling zijn dan voor eigen rekening. Een lijst van probleemgebieden die niet voor vergoeding in aanmerking komen vindt u hier.

Welk percentage van uw behandeling wordt vergoed, hangt af van de volgende factoren:

 

• Heeft u een naturapolis of een restitutiepolis?*

Bij een naturapolis wordt uw behandeling alléén volledig vergoed indien uw therapeut een contract heeft met uw zorgverzekeraar, bij een restitutiepolis maakt dit niet uit, uw behandeling wordt dan sowieso volledig vergoed. Om zeker te weten hoe u bent verzekerd, kijkt u in uw polisoverzicht of neemt u contact op met uw zorgverzekeraar.

 

• Heeft uw therapeut een contract met uw zorgverzekeraar?

Indien u een naturapolis heeft en in therapie gaat bij een niet-gecontracteerde therapeut, wordt uw behandeling slechts gedeeltelijk vergoed. Het exacte percentage vergoeding verschilt per verzekeraar en per polis, maar ligt doorgaans tussen 60 en 80%. Dit betekent dat u een deel van uw behandeling zelf moet betalen.

 

Voor vragen over uw precieze vergoeding neemt u, voorafgaand aan het intakegesprek, contact op met uw eigen verzekeringsmaatschappij. Let er dan wel op dat u informeert naar de vergoeding bij uw eigen therapeut en niet naar de vergoeding bij Praktijk Wijsbek, omdat al onze therapeuten op ZZP-basis werkzaam zijn. Een overzicht van door uw zorgverzekeraar gecontracteerde therapeuten binnen onze praktijk, voor het huidige kalenderjaar, vindt u hier.

 

*Nota Bene: Dit is niet hetzelfde als het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Vrijwel iedere zorgverzekeraar biedt voor de basisverzekering de keuze uit een naturapolis en een restitutiepolis.