De vergoeding van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is ondergebracht in de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit betekent dat u sowieso rekening dient te houden met het wettelijk verplicht eigen risico (standaard €385,- per kalenderjaar, tenzij u dit zelf heeft verhoogd).
Of uw behandeling in aanmerking komt voor vergoeding, hangt af van de volgende criteria:
• Is er een verwijsbrief?
Doorgaans worden mensen verwezen door hun huisarts, soms door een medisch specialist.
• Is er sprake van een DSM-classificatie die voor vergoeding in aanmerking komt?
Een DSM-classificatie wordt ook nog wel eens diagnose genoemd, het is de noemer waaronder uw behandeling wordt gefactureerd. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, een wereldwijd gebruikt classificatiesysteem waarin alle psychologische aandoeningen en psychiatrische ziektebeelden zijn opgenomen.
Indien u niet aan beide criteria voldoet en toch een hulpvraag heeft, kunt u op eigen initiatief een therapeut benaderen. De kosten van de behandeling zijn dan voor eigen rekening. Een lijst van probleemgebieden die niet voor vergoeding in aanmerking komen vindt u hier.
Welk percentage van uw behandeling wordt vergoed, hangt af van het volgende:
• Heeft uw therapeut een contract met uw zorgverzekeraar?
Indien u in therapie gaat bij een niet-gecontracteerde therapeut, wordt uw behandeling slechts gedeeltelijk vergoed. Het exacte percentage vergoeding verschilt per verzekeraar en per polis, maar ligt doorgaans tussen 60 en 80%. Dit betekent dat u het overige deel van uw behandeling zelf moet betalen.
Voor vragen over uw precieze vergoeding neemt u, voorafgaand aan het intakegesprek, contact op met uw eigen verzekeringsmaatschappij. Let er dan wel op dat u informeert naar de vergoeding bij uw eigen therapeut en niet naar de vergoeding bij Praktijk Wijsbek, omdat al onze therapeuten op ZZP-basis werkzaam zijn. Een overzicht van door uw zorgverzekeraar gecontracteerde therapeuten binnen onze praktijk, voor het huidige kalenderjaar, vindt u hier.