Achtergrond
Mijn studie psychologie heb ik gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, met als afstudeerrichting klinische psychologie. Vervolgens heb ik de postdoctorale opleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog (met accent ouderen), cognitief gedragstherapeut en psychotherapeut afgerond. Tevens heb ik cursussen gevolgd op het gebied van schematherapie, EMDR, systeem- (=relatie- en gezins)therapie en psychoanalytische psychotherapie.

Ongeveer tien jaar ben ik met grote bevlogenheid werkzaam geweest in de ouderenpsychiatrie bij twee grote GGZ-instellingen in Den Haag en Amsterdam. Ik heb hier veel ervaring opgedaan bij mensen vanaf ongeveer 60 jaar met zeer uiteenlopende klachten en problemen: angst- en stemmingsklachten, geheugenproblemen, psychotische stoornissen, verslaving, trauma, en persoonlijkheidsproblematiek, vaak in combinatie met levensfaseproblematiek, rouw, eenzaamheid en lichamelijke klachten. Mijn taken bestonden uit diagnostiek (onderzoek) en behandeling (therapie), ook begeleidde ik stagiaires en collega’s in opleiding.

Sinds 2016 ben ik als zelfstandige werkzaam bij deze praktijk. Hier behandel ik, met evenveel enthousiasme, volwassenen van alle leeftijden.

Werkwijze
Als je bij mij in behandeling komt, gaan we allereerst samen onderzoeken waarvoor je komt. Hierbij kijk ik verder dan alleen je klachten: wie ben je en wat is je persoonlijke geschiedenis? Hoe kunnen we begrijpen waar je tegenaan loopt? Daarbij vind ik het belangrijk dat je je op je gemak voelt in contact met mij om alles te bespreken wat voor jou relevant is, ook als dat eventueel pijnlijke of schaamtevolle onderwerpen zijn. Vervolgens bekijken we wat er nodig is en maken we een plan aan de hand van jouw hulpvraag en mijn kennis van ‘evidence based’ behandelingen en de laatste richtlijnen uit het vak. Ik bied voornamelijk individuele psychotherapie maar ook partner-relatietherapie en groepstherapie behoren tot de mogelijkheden.

Een kortdurende behandeling (10-20 sessies) is doorgaans meer klachtgericht. Een behandeling kan ook langer duren (één tot enkele jaren), bijvoorbeeld als er sprake is van onderliggende patronen waardoor je op verschillende momenten en in meerdere situaties tegen dingen aanloopt die je zou willen veranderen. Soms kunnen huiswerkopdrachten onderdeel zijn van therapie, in andere gevallen werkt zo’n concrete en doelgerichte aanpak juist averechts omdat het voorbij kan gaan aan belangrijke emoties. Tot slot kan het waardevol zijn om stil te staan bij wat je van jezelf meeneemt in het contact met mij, omdat dat ook iets kan zeggen over waar je in andere contacten mee te maken hebt.

Ik zie therapie als een gelijkwaardige samenwerking, waarvoor we allebei inzet moeten tonen. Je mag van mij de expertise verwachten dat ik raad weet met je hulpvraag en dat ik mijn kennis up-to-date houd, tegelijkertijd ben jij de expert wat betreft je eigen geschiedenis, gedachten en gevoelens.

Doelgroep
Adolescenten (18+), volwassenen en ouderen kunnen bij mij terecht met uiteenlopende klachten of problemen, zoals bijvoorbeeld:
• Stemmingsklachten, depressieve gevoelens, uitgeblust of overbelast zijn
• Angst, paniek, spanningsklachten, piekeren
• Trauma, nachtmerries
• Problemen rondom identiteit, zelfbeeld en autonomie
• Terugkerende disfunctionele patronen in gedachten, gedrag, emotieregulatie of omgang met anderen
• Levensfaseproblematiek

Registraties
GZ-psycholoog (BIG 39918058825)
Psychotherapeut (BIG 59918058816)
Cognitief gedragstherapeut

Lidmaatschappen
Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)
Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen en psychotherapeuten (LVVP)
Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie (VGCt)
Vereniging EMDR Nederland (VEN)
Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP)

KvK-nummer
64677915 (Psy M7)

Neem contact op met Maud Sieben:

LET OP: Indien u zich wilt aanmelden voor nieuwe therapie, gebruik dan niet onderstaand formulier maar het aanmeldformulier